Verwarmen en warm water

Verwarmen en warm water

Zuinige HR-107 combiketels zijn standaard geworden en heb je al snel terugverdiend. Maar denk bij energiebesparing ook eens aan het inregelen van de cv-ketel en het plaatsen van (klok)thermostaten en radiatorkranen of kies voor een duurzame warmtevoorziening zoals een zonneboiler. Meer dan de helft van je energierekening bestaat uit gasverbruik, voor verwarming, warm water en koken. Hier valt dus vaak veel te besparen.

Tips besparen cv en warm water

Kies voor zuinige en/of andere verwarming

Ruimteverwarming is met afstand de grootste kostenpost op de totale energierekening. Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas. Een stap verder is te zetten met de installatie van een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp.

Laat een deskundige installateur de benodigde capaciteit van de cv-ketel berekenen, (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie inregelen. Te weinig, maar ook te veel capaciteit werkt inefficiënt. Laat ook regelmatig de cv-ketel onderhouden.

Let op je stookgedrag

Door te letten op je stookgedrag kun je eenvoudig zorgen voor een lagere energierekening. Als je nog niet lette op je stookgedrag kun je gemiddeld 600 euro per jaar besparen. In een ongeïsoleerd vrijstaand huis kun je zelfs gemiddeld 1450 euro per jaar besparen door slim te stoken (bron: Milieu Centraal).

Zet de thermostaat lager vanaf een uur voor je vertrekt en voor je gaat slapen, en zet de verwarming uit in kamers waar niemand is. Je kunt ook veel besparen door de verwarming één graad lager te zetten dan je gewend bent.

In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer ’s nachts op 15 graden. De verwarming helemaal uit zetten bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst. 

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts 2 graden lager. Als je de thermostaat nog lager zet duurt het opwarmen duurt te lang.

Douche korter en stap minder vaak in bad

Huishoudens gebruiken gemiddeld per jaar 190 euro aan gas (prijspeil 2014/2015) voor warm water in douche en keuken. Door het gebruik van een waterbesparende douchekop kun je hier aanzienlijk op besparen. Je kunt letten op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut. De helft van de Nederlandse huishoudens gebruikt al een waterbesparende douchekop.

Als je structureel een minuut korter doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim 25 euro, prijspeil 2014/2015).

Stap minder vaak in bad. Een bad kost gemiddeld twee keer zoveel warm water dan een douchebeurt, bij 8 minuten douchen.