Apparaten

Apparaten

Elektrische apparaten zijn steeds zuiniger geworden. Maar we hebben wel steeds meer apparaten in huis. Je kunt veel besparen op je energierekening als je energiezuinige apparaten koopt, herkenbaar aan energielabel A+++ of A++, ze slim gebruikt en de apparaten helemaal uit zet in plaats van op stand by.

Tips voor huishoudelijke apparaten

Vervang oude apparaten

Het is al snel interessant om je oude koelkast of wasmachine te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Bij koelkasten of vriezers van 7 jaar of ouder, loont het vaak al om deze te vervangen door een zuinig exemplaar met A+++-label, ook al werken ze nog prima.

Kijk naar het energielabel

Als je een nieuw apparaat koopt, kijk dan naar het energielabel. Apparaten met een energielabel A+++ zijn veel zuiniger dan lagere klassen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ tegenwoordig zelfs het onzuinigste label op de markt.

Let op bij de aanschaf van computers en televisies

Let bij de aanschaf van een nieuwe televisie of computer op het formaat en type: de verschillen zijn groot. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het scherm, hoe minder stroomverbruik. Je kunt televisies eenvoudig vergelijken aan de hand van het energielabel. Een led-lcd-televisie is bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan een lcd-televisie, die op zijn beurt weer veel zuiniger is dan een plasma televisie.

Let ook op het stroomverbruik door digitale decoders. Er zijn veel verschillen tussen types en merken, maar het is niet altijd mogelijk om zelf een decoder te kiezen. Door de decoder helemaal uit te zetten (met stekker of schakelaar) kun je veel besparing halen. Je kunt hiervoor ook een tijdschakelaar gebruiken, zodat je geen last hebt van de vertraging bij het opstarten. Voor tips over televisies en decoders, en het stroomverbruik per type televisie, kun je kijken op de website van Milieu Centraal

Een laptop is energiezuiniger dan een desktop. Een tablet is het meest energiezuinig. Ook zijn voor de productie van een desktop veel meer grondstoffen nodig dan voor het maken van een laptop of desktop. Vanuit milieu-oogpunt kun je het best zo lang mogelijk met een computer doen. Je kunt je huidige laptop of desktop langer mee laten gaan door meer geheugen of een grotere harde schijf aan te schaffen. Meer informatie en tips voor energiezuinig computeren vind je onder Desktop, laptop en tablet bij Milieu Centraal.  

Pas je gedrag aan

Ook door je gedrag aan te passen kun je energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie de website Wasmachine en Wasdroger van Milieu Centraal voor meer informatie.

Verminder stand-by verbruik

Verminder stand-by verbruik door apparaten helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. In een gemiddeld huishouden gaat jaarlijks 100 euro naar sluipstroom voor apparaten die niet gebruikt worden. Daarvan is tweederde eenvoudig te vermijden. Je kunt onnodig stroomverbruik vermijden door apparaten helemaal uit te zetten. Met het Advies op maat van Milieu Centraal kun je ontdekken hoeveel jij kunt besparen door sluipverbruik tegen te gaan.