Verbeter je huis

Over isoleren, verwarmen, verlichten, besparen en meer….

Zuinig omspringen met energie is niet alleen goed voor het milieu, je kunt er ook nog eens veel geld mee verdienen. Met VerbeteruwHuis.nl van Milieu Centraal ontdek je welke energiebesparende maatregelen je kunt toepassen in jouw woning. De website geeft bovendien zicht op investeringskosten en rendementen. In het Woningdossier kunt je je persoonlijke situatie bijhouden. Woon je in een monument, klik dan op de Groene Menukaart.
Ga je verbouwen? Dan kun je ook kijken op de Verbouwwijzer. Voor een huurhuis kun je kijken op de website van de Woonbond of Milieu Centraal. Via Ervaringenmetenergie.nl van Milieu Centraal lees je de ervaringen van anderen met energiebesparende maatregelen.

Energieneutraal huis

In een energieneutrale woning zijn bouwtechnieken en installaties nauwkeurig op elkaar afgestemd zodat evenveel energie wordt gebruikt dan er wordt opgewekt (bv. met zonnepanelen). Energieneutrale woningen hebben geen of een zeer lage energierekening en zijn op energiegebied (grotendeels) zelfvoorzienend. Ze worden soms ook aangeduid met een andere term zoals nul-energie-woning, energie-nul-woning, nul-op-de-meter woning of autarke woning. In een zogenaamd ‘passiefhuis’ wordt meestal iets meer energie verbruikt dan er wordt opgewekt.

 

Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Voor bestaande woningen geldt deze verplichting niet, maar steeds meer woningeigenaren kiezen toch voor dit concept.In Noord-Brabant bestaan nu al veel initiatieven om woningen en gebouwen energie-neutraal te maken onder de noemer ‘Nul op de meter’. Voorbeelden van Nul op de Meter-woningen vind je onder meer op Energiesprong concepten database en huisvolenergie.

 

Stap voor stap energieneutraal verbouwen

Voor veel mensen is het nog een te grote stap om de woning in één keer energieneutraal te maken. Het voordeel van stap voor stap verbouwen is dat je kunt aansluiten bij onderhoud dat toch al nodig is. Hoe voorkom je dat je nu maatregelen treft die later niet handig blijken te zijn? Milieu Centraal heeft een stappenplan en een aantal zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen beschreven. Met deze maatregelen werk je stap-voor-stap aan een energieneutrale woning.

img-energieneutraalhuis

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, van A (groen, zeer zuinig), tot en met G (rood, zeer onzuinig).

 

Voorlopig energielabel

Op basis van o.a. het woningtype en de leeftijd van je huis, heeft de landelijke overheid voor woningen waar nog geen officieel energielabel voor is opgesteld, een voorlopig label vastgesteld.

De toewijzing van het voorlopige energielabel voor woningen is dus gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar. Deze gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Het voorlopig energielabel geeft slechts een indicatie van de energieprestatie van je woning. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen of dak- en vloerisolatie. Je woning heeft dan feitelijk een beter energielabel dan geschat.

 

Definitief label verplicht bij verkoop of verhuur

Bij de verkoop of verhuur van een woning is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Sinds 1 januari 2015 riskeer je zelfs een boete als je bij verkoop of nieuwe verhuur geen label hebt. Je kunt zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. In deze online tool kun je de kenmerken van de woning aanpassen. Hiervoor lever je digitaal bewijsstukken aan. Een erkend deskundige die je zelf selecteert zal de gegevens op afstand controleren. 
Op www.zoekuwenergielabel.nl kun je zien wat het energielabel van een woning is en of het een voorlopig label of een definitief label betreft.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voorzien je huis van duurzame stroom. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk verminderd. Voor een huiseigenaar leveren zonnepanelen op het dak veel meer op dan het sparen van geld op een gemiddelde spaarrekening. Bovendien vermeerderen ze de waarde van je huis. Lees hier meer….