Energiezuinig huis

Over isoleren, verwarmen, verlichten, besparen en meer….

Zuinig omspringen met energie is niet alleen goed voor het milieu, je kunt er ook nog eens veel geld mee verdienen. Met VerbeteruwHuis.nl van Milieu Centraal ontdek je welke energiebesparende maatregelen je kunt toepassen in jouw woning. De website geeft bovendien zicht op investeringskosten en rendementen. In het Woningdossier kunt je je persoonlijke situatie bijhouden. Woon je in een monument, klik dan op de Groene Menukaart.
Ga je verbouwen? Dan kun je ook kijken op de Verbouwwijzer. Voor een huurhuis kun je kijken op de website van de Woonbond of Milieu Centraal. Via Ervaringenmetenergie.nl van Milieu Centraal lees je de ervaringen van anderen met energiebesparende maatregelen.

Isoleren

Wil je een comfortabele woning en minder stookkosten? Woningisolatie heeft dezelfde opbrengst als een spaarrekening met 7 tot 12 procent rente.

Tips woning isoleren

investering in gevelisolatie

Een investering in gevelisolatie (aan de binnenkant of buitenkant) heeft een heel goed rendement, te vergelijken met een spaarrekening met 12 procent rente. Ook andere isolatietypen hebben een goed rendement: dakisolatievloer- en bodemisolatie en dubbel, HR++ of triple glas. Vooral als je in een woning woont die is gebouwd vóór 1980, is de investering snel terugverdiend.

kies isolatiemateriaal

Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, dat zorgt voor meer besparing. Vraag op Verbeter uw huis gratis Advies op maat, afgestemd op je persoonlijke situatie.

schakel een specialist in

Kijk naar je hele woning voordat je een onderdeel gaat (laten) isoleren. Een specialist op het gebied van maatwerkadvies energiebesparing kan daarbij helpen.

Denk ook aan ventilatie

Denk naast isolatie ook altijd aan een goede ventilatie. Het is erg belangrijk voor je gezondheid om goed te ventileren. Maar dit gebeurt vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten (bron: Milieu Centraal). Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is om goed te ventileren.

wij-isoleren

Op Wij-isoleren.nl vind je een overzicht van goede isolatiebedrijven bij jou in de buurt en in heel Nederland. De website toont per isolatiemaatregel alleen bedrijven die werken volgens de best beschikbare kwaliteitsregeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit en garantie van het werk. Wij-isoleren is een initiatief van branche-organisatie VENIN en Milieu Centraal.

Verwarmen en warm water

Zuinige HR-107 combiketels zijn standaard geworden en heb je al snel terugverdiend. Maar denk bij energiebesparing ook eens aan het inregelen van de cv-ketel en het plaatsen van (klok)thermostaten en radiatorkranen of kies voor een duurzame warmtevoorziening zoals een zonneboiler. Meer dan de helft van je energierekening bestaat uit gasverbruik, voor verwarming, warm water en koken. Hier valt dus vaak veel te besparen.

Tips besparen cv en warm water

ruimteverwarming

Ruimteverwarming is met afstand de grootste kostenpost op de totale energierekening. Vervang onzuinige installaties door een hoogrendement cv-combiketel op gas. Een stap verder is te zetten met de installatie van een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp.

Laat een deskundige de capaciteit berekenen

Laat een deskundige installateur de benodigde capaciteit van de cv-ketel berekenen, (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen, en de installatie inregelen. Te weinig, maar ook te veel capaciteit werkt inefficiënt. Laat ook regelmatig de cv-ketel onderhouden.

let op je stookgedrag

Door te letten op je stookgedrag kun je eenvoudig zorgen voor een lagere energierekening. Als je nog niet lette op je stookgedrag kun je gemiddeld 600 euro per jaar besparen. In een ongeïsoleerd vrijstaand huis kun je zelfs gemiddeld 1450 euro per jaar besparen door slim te stoken (bron: Milieu Centraal).

Zet op tijd de verwarming lager

Zet de thermostaat lager vanaf een uur voor je vertrekt en voor je gaat slapen, en zet de verwarming uit in kamers waar niemand is. Je kunt ook veel besparen door de verwarming één graad lager te zetten dan je gewend bent.

zonder vloerverwarming

In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer ’s nachts op 15 graden. De verwarming helemaal uit zetten bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst. 

met vloerverwarming

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts 2 graden lager. Als je de thermostaat nog lager zet duurt het opwarmen duurt te lang.

waterbesparende douchekop

Huishoudens gebruiken gemiddeld per jaar 190 euro aan gas (prijspeil 2014/2015) voor warm water in douche en keuken. Door het gebruik van een waterbesparende douchekop kun je hier aanzienlijk op besparen. Je kunt letten op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut. De helft van de Nederlandse huishoudens gebruikt al een waterbesparende douchekop.

korter douchen

Als je structureel een minuut korter doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas (samen ruim 25 euro, prijspeil 2014/2015).

stap minder vaak in bad

Stap minder vaak in bad. Een bad kost gemiddeld twee keer zoveel warm water dan een douchebeurt, bij 8 minuten douchen. 

Verlichting

Verlichting zorgt voor 14% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt veel energie besparen door de lampen wat vaker uit te zetten en door spaar- of ledlampen in te draaien in plaats van gloeilampen. Een gloeilamp verbruikt vijf keer zoveel stroom als een spaar- of led-lamp. Je hebt een led- of spaarlamp bovendien al redelijk snel terugverdiend. Sinds september 2012 mogen geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Winkels mogen wel nog hun eigen voorraad verkopen, maar uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal uit de handel verdwijnen.

Tips energiezuinig verlichten

laat licht weerkaatsen

Probeer te zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in de verschillende ruimtes in je huis en door te kiezen voor lichte kleuren die licht weerkaatsen.

laat ook energiezuinige lampen niet onnodig aan

Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook als dat kort is). Laat ook energiezuinige lampen niet onnodig aan.

vervang gloeilampen

Vervang gloeilampen door energiezuinige lampen als led- of spaarlampen. Begin hierbij met lampen die vaak aan zijn en veel vermogen hebben (veel watt). Zie Energiezuinige lamp kiezen voor een keuze-hulp of vul het Advies op maat van Milieu Centraal in.

Denk ook aan ventilatie

Denk naast isolatie ook altijd aan een goede ventilatie. Het is erg belangrijk voor je gezondheid om goed te ventileren. Maar dit gebeurt vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten (bron: Milieu Centraal). Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is om goed te ventileren.

lever uw lampen juist in

Gloeilampen en halogeenlampen horen in de vuilnisbak. Afgedankte spaarlampen, tl-buizen, led-lampen en armaturen lever je apart in bij het klein chemisch afval.

Apparaten

Elektrische apparaten zijn steeds zuiniger geworden. Maar we hebben wel steeds meer apparaten in huis. Je kunt veel besparen op je energierekening als je energiezuinige apparaten koopt, herkenbaar aan energielabel A+++ of A++, ze slim gebruikt en de apparaten helemaal uit zet in plaats van op stand by.

Tips voor huishoudelijke apparaten

vervang uw huidige apparaten

Het is al snel interessant om je oude koelkast of wasmachine te vervangen door een nieuw zuinig exemplaar. Bij koelkasten of vriezers van 7 jaar of ouder, loont het vaak al om deze te vervangen door een zuinig exemplaar met A+++-label, ook al werken ze nog prima.

kijk naar het energielabel

Als je een nieuw apparaat koopt, kijk dan naar het energielabel. Apparaten met een energielabel A+++ zijn veel zuiniger dan lagere klassen. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ tegenwoordig zelfs het onzuinigste label op de markt.

koop een apparaat op maat

Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.

pas ook je gedrag aan

Pas ook je gedrag aan. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie de website Wasmachine en Wasdroger van Milieu Centraal voor meer informatie.

let bij de aanschaf op een aantal dingen

Let bij de aanschaf van een nieuwe televisie of computer op het formaat en type: de verschillen zijn groot. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het scherm, hoe minder stroomverbruik. Je kunt televisies eenvoudig vergelijken aan de hand van het energielabel. Een led-lcd-televisie is bijvoorbeeld veel energiezuiniger dan een lcd-televisie, die op zijn beurt weer veel zuiniger is dan een plasma televisie.

Let ook op het stroomverbruik door digitale decoders. Er zijn veel verschillen tussen types en merken, maar het is niet altijd mogelijk om zelf een decoder te kiezen. Door de decoder helemaal uit te zetten (met stekker of schakelaar) kun je veel besparing halen. Je kunt hiervoor ook een tijdschakelaar gebruiken, zodat je geen last hebt van de vertraging bij het opstarten. Voor tips over televisies en decoders, en het stroomverbruik per type televisie, kun je kijken op de website van Milieu Centraal

verminder stand-by verbruik

Verminder stand-by verbruik door apparaten helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. In een gemiddeld huishouden gaat jaarlijks 100 euro naar sluipstroom voor apparaten die niet gebruikt worden. Daarvan is tweederde eenvoudig te vermijden. Je kunt onnodig stroomverbruik vermijden door apparaten helemaal uit te zetten. Met het Advies op maat van Milieu Centraal kun je ontdekken hoeveel jij kunt besparen door sluipverbruik tegen te gaan.

een laptop is energiezuiniger dan een desktop

Een laptop is energiezuiniger dan een desktop. Een tablet is het meest energiezuinig. Ook zijn voor de productie van een desktop veel meer grondstoffen nodig dan voor het maken van een laptop of desktop. Vanuit milieu-oogpunt kun je het best zo lang mogelijk met een computer doen. Je kunt je huidige laptop of desktop langer mee laten gaan door meer geheugen of een grotere harde schijf aan te schaffen. Meer informatie en tips voor energiezuinig computeren vind je onder Desktop, laptop en tablet bij Milieu Centraal.  

Energieneutraal huis

In een energieneutrale woning zijn bouwtechnieken en installaties nauwkeurig op elkaar afgestemd zodat evenveel energie wordt gebruikt dan er wordt opgewekt (bv. met zonnepanelen). Energieneutrale woningen hebben geen of een zeer lage energierekening en zijn op energiegebied (grotendeels) zelfvoorzienend. Ze worden soms ook aangeduid met een andere term zoals nul-energie-woning, energie-nul-woning, nul-op-de-meter woning of autarke woning. In een zogenaamd ‘passiefhuis’ wordt meestal iets meer energie verbruikt dan er wordt opgewekt.

 

Nieuwbouwwoningen moeten vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn. Voor bestaande woningen geldt deze verplichting niet, maar steeds meer woningeigenaren kiezen toch voor dit concept.In Noord-Brabant bestaan nu al veel initiatieven om woningen en gebouwen energie-neutraal te maken onder de noemer ‘Nul op de meter’. Voorbeelden van Nul op de Meter-woningen vind je onder meer op Energiesprong concepten database en huisvolenergie.

 

Stap voor stap energieneutraal verbouwen

Voor veel mensen is het nog een te grote stap om de woning in één keer energieneutraal te maken. Het voordeel van stap voor stap verbouwen is dat je kunt aansluiten bij onderhoud dat toch al nodig is. Hoe voorkom je dat je nu maatregelen treft die later niet handig blijken te zijn? Milieu Centraal heeft een stappenplan en een aantal zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen beschreven. Met deze maatregelen werk je stap-voor-stap aan een energieneutrale woning.

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, van A (groen, zeer zuinig), tot en met G (rood, zeer onzuinig).

 

Voorlopig energielabel

Op basis van o.a. het woningtype en de leeftijd van je huis, heeft de landelijke overheid voor woningen waar nog geen officieel energielabel voor is opgesteld, een voorlopig label vastgesteld.

De toewijzing van het voorlopige energielabel voor woningen is dus gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar. Deze gegevens zijn afkomstig van het Kadaster. Het voorlopig energielabel geeft slechts een indicatie van de energieprestatie van je woning. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals zonnepanelen of dak- en vloerisolatie. Je woning heeft dan feitelijk een beter energielabel dan geschat.

 

Definitief label verplicht bij verkoop of verhuur

Bij de verkoop of verhuur van een woning is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel te overhandigen aan de nieuwe koper of huurder. Sinds 1 januari 2015 riskeer je zelfs een boete als je bij verkoop of nieuwe verhuur geen label hebt. Je kunt zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. In deze online tool kun je de kenmerken van de woning aanpassen. Hiervoor lever je digitaal bewijsstukken aan. Een erkend deskundige die je zelf selecteert zal de gegevens op afstand controleren. 
Op www.zoekuwenergielabel.nl kun je zien wat het energielabel van een woning is en of het een voorlopig label of een definitief label betreft.

Zonnepanelen

Zonnepanelen voorzien je huis van duurzame stroom. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk verminderd. Voor een huiseigenaar leveren zonnepanelen op het dak veel meer op dan het sparen van geld op een gemiddelde spaarrekening. Bovendien vermeerderen ze de waarde van je huis. Lees hier meer….